Wednesday, March 31, 2010

kOnGsI rEsEpI cIkGAdIs

MASAK ASAM PEDAS



haa dcni cikgadis nk kongc rsepi3 masakan yg besttt, salah satu nye ialah masak asam pedas,fav nih.best2.. setelah bberapa taun praktikal kt dpur umh akhirnye dh bjaya mghasilkn nye, jom kte kongsi same2..

Bahan-bahannye ialah:

1-2 ekor - ikan (xksah ikan pape, ikut fav msing2)
100 gram - minyak masak
200 gram - bawang besar
50 gram - halia
50 gram - bawang putih
100 gram - cili kering
20 gram - asam keping
30 gram - serbuk/kiub ayam
30 gram - garam
400 gram - kacang bendi
30 gram - daun kesum
50 gram - bunga kantan

Cara-cara membuatnya:

** Ikan dibersihkan dan dipotong-potong yer.
** Kisar halus bahan tumisan.
** Panaskan minyak dengan api sederhana. Tumiskan bahan tumisan.
** Panaskan minyak. Kemudian masukkan bahan kisar.
** Masukkan air asam jawa dan air. Biarkan hingga mendidih dan masukkan daun kesum serta bunga kantan.
** Masukkan bahan perasa dan akhir sekali masukkan bendi.
** Akhir sekali masukkan ikan.

taraaang dh cyp pn masak asam pedas yg sedia utk dmakan, nyum3..


IKAN SINGGANG KELANTAN (SINGGE IKE AYO)




wahhh ini jgk fav cikgadis,hari ptama blk kg mesti maa msak ni..dh oder awl2 masa dlm bas lg.bkn nk myusahkn cuma xsmpai hati bla maa tnya chu nk mkm apa blk ni, terpaksa la ckp nk mkn itu ini..best2.huhuhu

Bahan-Bahan:
4 potong ikan tongkol atau kembong
3 biji bawang putih (dihiris)
Sedikit lengkuas (diketuk)
Garam dan serbuk perasa
2 biji cili hijau besar
4 biji bendi
Sedikit asam keping

Cara:
** Masukkan bawang putih dan lengkuas dalam periuk bersama sedikit air sebagai kuah.
** Apabila kuah mendidih, masukkan ikan, cili hijau dan bendi.
** Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
** Dh cyp boleh mkn, nk lg sedap mkn bersama ulam dan budu(perah asam limau+lada)..nyum3 sgt best.


SPAGHETTI DAGING TOMATO



haaa cikgadis n the geng suke msak menda ni kt ostel, wlaupn xde dpur msk kt rice cooker pn mjd..asalkn nk makan je sgalanya mungkin..hoho

bahan2nye ialah:

½ paket spaghetti
500 gram daging cincang
250 gram sos cili & kicap
250 gram bawang putih dipotong dadu
250 gram buah tomato dicincang
200 gram mentega (butter)
1/2 botol prego
Garam secukup rasa

cara2 masak pulak:

** Panaskan periuk dan cairkan mentega. Masukkan bawang putih dan tumis hngga kekuningan. masukkn prego dan kacau2
** masukkn daging cincang dan dikacau hingga empuk.
** Kemudian . Masukkan tomato yang dicincang dan kacau hingga sebati..
** utk lbih best perah asam limau & tambahkn kicap+sos cili sdikit shj yer..
** Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air. Biar hingga mendidih.
** Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Biar hingga masak.
** jgn lupa rebus Spaghetti sampai lembut..
** dh siap sume jom kte mkn ramai2, nyum3


PUDING KOKTEL BERKUAH




yeaaa, resepi seterusnye ialah puding koktel berkuah, klu xmo wk puding,masak koktel saje pn boleh, sodap jugek.hehe.

bahan2 utk puding ialah:

1 paket agar-agar
4 cawan air
2-3 sudu besar tepung kastard
1 tin susu cair
5 sudu besar gula (jika suka manis, boleh ditambah lebih gula)
Daun pandan


bahan2 utk kuah koktel pulak:

1 tin susu cair
1 tin koktel
1 tin laici
½ tin air
2-3 sudu besar tepung kastard
Gula (Anggaran manis)
sedikit garam

cara utk mbuat puding ialah:

** Masak agar2 dengan air hingga larut.
** Masukkan gula & daun pandan.Bancuhkan tepung kastard dengan susu cair hingga larut & masukan kedalam agar2 tadi.
** Kacau perlahan2 supaya tidak berkerak & biarkan mendidih. Angkat & tuangkan kedalam acuan kecil2.
** Biarkan sejuk & masukan kedalam peti sejuk.

cara utk buat kuah koktel pulak:

** Masukan susu cair,air,gula,garam & daun pandan.Masak hingga gula larut.
** Masukan tepung kastard yang telah dibancuh dengan susu cair & kacau rata.
** Setelah mendidih masukan laici,koktel bersama sirapnya kedalam kuah tadi.
** Masak hingga agak pekat. Biarkan sejuk..


PUDING KARAMEL



puding ni mama suke mkn, time puasa lg ske mkn.. tp dh lama cikgadis xwt puding ni, bkn pe cuma xde masa je, skrg jauh ngn umh..nti blk kte mkn lg ea2..

Bahan-bahan

** 1 tin susu pekat panis dsukai ramai.huhu,ok k serius2.
** 2 sudu besar gula halus
** 6 biji telur- pada suhu bilik
** 2-3 titik esen vanila

utk kaRaMEL

** 5 sudu besar gula
** 2 sudu besar air

Cara-cara

** Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
** Masukkan telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati.
** masukkan susu dan esen vanila.masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
** Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30-45 minit
** Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
** Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
** Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais, bla lapar mkn la.nyuumm3



MUFFIN MAMI



Bahan-bahan :

4 bj telur
200 gm gula
120 gm mentega cair
1 sudu teh esen vanilla
250 gm tepung (120gm tepung gandum + 80 gm tepung kotak (self raising flour) + 50gm serbuk koko)
1 sudu teh baking powder
Chocolate paste
¼ kotak low fat milk 250 ml
Coklat chip

Cara membuat :

** Pukul gula dan telur hingga kembang.
** Masukkan mentega cair, esen vanilla, kacau.
** Masukkan tepung dan baking powder. Kacau.
** Masukkan low fat milk dan Chocolate paste. Kacau. Masukkan coklat chip
** Bakar selama 15-20 minit.


KEK COKLAT LEMBAB



ni la dia kek yg paling femus kt umh, bla2 trasa nk mkn je terus buat, tmbah lg time ank2 buah ada kt umh lg la cpt proses pembuatan dan penghabisan kek ni, bdk2 mmg ske mkn kek kn.. pak sdara bdk pn suke jgk mkn ni.hohoho

bahan2 utk kek adalah:

1 butter
4 biji telur
2 cwn tepung blue key
1 cwn serbuk koko
2 cwn gula & dkisar halus

bahan2 utk mask:

1/2 cwn minyak mazola
1/2 cwn susu pekat lemak mnis dsukai ramai
1/2 cwn serbuk koko
** msukkn kesemua bhn dlm mgkuk+kacau.itu shj.

cara utk adunan kek:

** msukkn butter+gula, kacau sampai kembang then msukkn telur 1persatu.
** agak2 dh sebati msukkn la tepung blue key.kacau lg smpai btol2 kembang. biarkn skejap adunan tersebut.
** msukkn 1cwn serbuk koko+1cwn air ke dlm periuk yg kcik2 & pnaskn kt dpur smpai mdidih.
** bla dh mdidih msukkn ke dlm adunan kek td & kcau sampai sebati yer.
** lpas tu msukkn adunan tersebut ke dlm loyang, pastikn sapukn sdikit mnyak msak kt loyang tu utk mngelakkn drp kek anda melekat ea..
** kukus slama 45mnit, bla dh msak biarkn kek sejuk & sapula mask kt ats kek itu..
** utk lebih mnarik taruk la eksesori tmbahan,ceri ke coklat tabur tu ke..lg menarik gituu..
** hasilnyer, jeng3..kek coklat lembab!!! sape pnah mkn cpt angkat tgn.hahaha..

KEK BATIK



kek batik ni masa kcik2 dulu lg blaja buat, kn simple je.. skrg ni pn buat jgk kdg2 wlaupn kt ostel, mkn ptg2 + blk kelas, sodap jugek..nk bli kt kdai mhal aje 2kpg singgit..ish3 mmg kaya la makcik2 niaga cmni..moral nye buat la sndiri bla rjin.hihi

Bahan-bahannye ialah:

** 1 bungkus (350g) biskut marie
** Setengah buku butter
** 2 biji telur
** 1 cwn serbuk koko
** 1/2 cwn milo
** 1 cwn air
** 3/4 cwn gula
** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko

Cara-cara pembuatan nyer pulak:

** patah2kan biskut cap marie itu
** masukkan butter,kacau sampai butter cair
** masukkn koko,milo,air,gula dlm periuk. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
** kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
** masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi coklat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk coklat gune sket ajer...)
** masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang pd tetamu2@makcik2 yg dtg melepak kt dpn umh anda ptg2.huhuhu



DONUT COKLAT



resepi ni cikgadis amik dr kaklong, dia mmg terer la bab2 msak ni..apa lg guna je peluang yg ade.hihi. dia bg resepi donut biase je tp cikgadis telah meng up gred kn donut 2 mnjd donut coklat waner wani..meletoop gituu.hahaha, nk buat nye rumit tp nk abiskn nye kjap je, mkn ptg2 pn sodap.hihi. ok k jom2 kte tgk cmne nk wk menda alah ni..


Bahan2 nye ialah:

** 1 paket kecil yis segera (instant dry yeast)
** 1 cawan air suam
** 2 sudu susu tepung(biase cikgadis amik susu ank buah je,huhu)
** 1/2 cawan gula halus
** 1 sudu kecil garam
** 2 biji telur
** 1/3 cawan shortening/butter
** 5 cawan tepung gandum
** Minyak untuk menggoreng


cara2 membuatnye

** masukkan yis ke dlm segelas air suam td dan kacau2, jgn sampai tertumpah ea.
** sediakan 1 loyang dan masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter, 2 cawan tepung dan segelas yis yg dkacau td. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.
** Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda.
** Bagi yg ada breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.
** Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter. Bagi yg takde dunut cutter, bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari.
** Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
** Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.
** dh cyp grg biarkn mnyak kering, utk lbh menarik Salut dengan coklat semasa donut itu masih panas.mau lbh mnarik tabur dgn coklat waner wani,lg menarik gituu.heheh

p/s : selamat mcuba buat kpd sesiapa yg bminat n slamat mcuba mkn je klo cikgadis yg tlg buatkn utk insan2 terpilih.hohoho

No comments: